Kéretlen segítség: gödörbe esett egy vakvezető kutyás férfi

Megosztás

Prepszl Tamás és kutyája egy szabálytalan „segítségadási” kísérlet és az útépítők gondatlansága miatt került veszélyes helyzetbe.

Egy elkerülhető baleset bemutatásával hívta fel a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola, hogy a helytelen segítség milyen helyzetekhez vezethet.

Prepszl Tamás és vakvezető kutyája, Pixel szeptemberben egy útfelbontáshoz ért a harmadik kerületben. 

– Tudtam arról, hogy felújítást végeznek, korábban is fel volt bontva a beton a környéken – mesélt a balesetről a látássérült Prepszl Tamás.

– Azonban egy hétig nem voltam itthon, ezalatt a munkaterület is megváltozott. Szokás szerint átkeltünk a zebrán. A kutyám, Pixel kissé elindult balra. Ezt furcsállottam, de mondtam neki az utasítást, hogy „járdára”, a kutya azonban nem reagált. Ekkor ugrott oda hozzánk egy járókelő, aki Pixel hámfogóját elkapta. A kutya megijedt, és rántott egyet rajtam. Kibillentem az egyensúlyomból, a hátizsákom pedig lehúzott. Végül Pixellel mindketten beleestünk egy építkezési árokba.

Prepszl Tamás állítása szerint a gödör nem volt körülkerítve, de még szalaggal sem határolták el.

– Ha valamilyen módon elkerítik, azt én is időben érzékelhettem volna, és tudom, óvatosnak kell lennem. Azonban fogalmam sem volt arról, hogy egy felbontott útszakasz van előttem.

A gödör szerencsére nem volt mély, de ahhoz pont elég, hogy a látássérült férfi és a kutyája beleessenek.  Prepszl Tamás szerencséjére a hátizsákja felfogta a zuhanás jó részét.

– A térdem sérült meg, és a nadrágom szakadt ki. Amikor sikerült kikászálódnom az árokból, a személy, aki valószínűleg segíteni akart, de így még inkább megbonyolította az átkelést, ekkora már eltűnt.

A hám elkapása nem a helyes módja volt a segítségnyújtásnak, ahogy az sem, hogy nem figyelmeztette szavakkal az illető a látássérült férfit. Ilyen esetben mindig az érintett jobb kezét kell megfogni – hiszen a balban a kutya hámja van – , és szólni, hogy segíteni szeretnénk. 

Az esetről videóban is mesélt Perpszl Tamás, amelyet itt nézhet meg:

Hogyan segíthet Ön hatékonyan?

Ha segítséget ajánl fel vakvezető kutyával közlekedőnek, a kutyával ellentétes oldalról közelítse meg, és kérdezze meg azt is, hogy hogyan segíthet.

Kérjük, munka közben egyáltalán ne simogassa meg a vakvezető kutyát, de máskor is csak a gazdája engedélyével!

Soha ne kínáljon élelmet a vakvezető kutyának!

Útbaigazításkor a gazdának mondja el, hogy merre menjen, és kézjelek helyett nevezze meg a pontos irányokat, mondja meg az érkező busz számát!

Zebránál elegendő, ha szól, amikor biztonságosan át lehet menni!

Ha Ön is kutyával van, ne engedje oda kutyáját a dolgozó vagy várakozó vakvezető kutyához!

Ha módjában áll, adományával és adó egy százalékával is segítse újabb vakvezető kutyák kiképzését! Nagyon sokan várnak rá!

Legutóbb mi is beszámoltunk arról a tragikus hírről, hogy elhunyt a Baráthegyi Iskola egyik vakvezető kutyája. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Arról, hogy mit érdemes tudni a vakvezető kutyával közlekedőkről, ITT, a Baráthegyi
Vakvezető Kutya Iskola
oldalán olvashatnak bővebben. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek